19 vinkkiä etäisovanhemmuuteen
Tässäpä 19 vinkkiä jokaiselle etäisovanhemmalle yhteydenpitoon lastenlasten kanssa. Olit sitten oppinut tai täysi amatööri digitaalisten yhteydenpitokeinojen edessä, tästä löytyy jotain juuri sinulle!
Vinkit on koottu Kotiseutuliiton Mestarit & kisällit -hankkeessa, jossa lapset, nuoret ja ikäihmiset tutustuvat omiin kotikulmiin yhdessä.
Iäkkäälle digi-osaavalle
Jos videopuhelut, chatit ja sovellukset ovat hallinnassa
1. Etälautapelisessio ja nettialustalla pelattavat lautapelit
Etälautapelisessio onnistuu myös videoyhteyden kautta, joten lautapelit ja älypuhelin esiin! Ottakaa alkuun testiin joku tuttu ja suhteellisen lyhytkestoinen peli: Afrikan Tähti, Kimble tai vaikka Trivial Pursuit, mikäli kaikilta pelaajilta löytyy oma pelinsä ja siihen kuuluvat kysymykset. Vinkkejä lautapelien pelaamiseen videoyhteydellä on listattu Koko perhe pelaa -blogissa.
Internet on pullollaan myös nettialustoille tuotuja klassikkolautapelejä. Näitä löytyy esimerkiksi BoardGameArena ja Yucata -sivustoilta.
2. Videopuheluleikkisessio
Legot, autot, Petsit tai roolivaatteet esiin ja leikit käyntiin – lapsenlapsen kanssa voi hyvin leikkiä myös etänä. Virittäkää videopuhelu WhatsAppin, FaceTimen tai vaikka ilmaisen Chrome-selaimessa toimivan Jitsi-alustan kautta tulille ja hypätkää leikin pyörteisiin.
3. Videoidut tai live-esitykset
Oletko mieluummin yleisössä vai lavalla? Teatteri, tanssi tai lauluesityksiä voi hyvin tehdä etänäkin. Videoikaa valmiiksi tai ottakaa videoyhteys käyttöön.
4. Retkelle yhdessä
Esitelkää videopuhelun välityksellä toinen toisillenne omien kotikulmien parhaat retkipaikat. Eväät tietysti myös mukaan!
5. Keikalle yhdessä
Valitkaa yhdessä esimerkiksi harrastakotona.fi -sivuston tarjonnasta jokin mielenkiintoiselta vaikuttava konsertti, virtuaalivierailu tai muu etäesitys. Katsokaa ja kokekaa yhdessä, kommentoikaa ja keskustelkaa koetusta.
6. Kädet taikinaan, sakset käteen
Yhteinen leipomis- tai askartelusessio videopuhelun kautta. Kuulostaako kaoottiselta? Testaamalla se selviää! Kannattaa alkuun kokeilla jotain helppoa, kuten tätä Marttojen Banaanipirtelöä tai taikataikinaa.
7. Yhteinen Instatili
Onko Instagram-verkosto ja kuvienjakopalvelu tuttu juttu? Pyydä vähän vanhempaa lapsenlasta apuun ja perustakaa yhteinen tili, jossa valokuvaatte kukin omaa arkeanne. Tilin voi määritellä yksityiseksi ja se voi jäädä teidän väliseksi valokuva-albumiksi ja arkistoksi poikkeuksellisen arjen ajalta. Huom. Instagramin käyttäjien tulisi olla 13-vuotiaita ja sitä vanhempia.
Puhelin käteen
Jos kommunikointi tapahtuu puhelimella
8. Läksyapu
Sopikaa läksyapuaika vaikka 2 kertaa viikossa koulupäivän jälkeen. Missä jutuissa juuri isovanhempi voisi auttaa?
9. Iltasatu
Ottaisiko isovanhempi vastuulleen vaikka viikon yhden iltasatuvuoron? Valitkaa teos yhdessä isovanhemman kirjahyllystä.
10. Lintubongaus/kevätseuranta
Lintubongausta voi tehdä vaikka keittiön ikkunasta. Raportoikaa havainnot paperille ja kootkaa saldo viikon lopuksi puhelun välityksellä. Omilla kotikulmilla ja ikkunasta käsin voi tehdä myös kevätseurantaa.
11. Yhteinen runo
Tehkää puhelimitse yhteinen runo tai pieni tarina sana kerrallaan. Vuorotellen sanotaan sana edellisen jatkoksi, kunnes saadaan aikaan pieni runo tai kertomus.
Etanapostia
Jos yhteyttä pitää pitää postitse
12. Perinteinen kirjekaveruus
Milloin olet viimeksi saanut tai lähettänyt kirjeen? Tuoksuvat kirjepaperit tai ruutuvihko esiin ja kirjoittamaan! Kirjeessä voi kirjoittaa ihan arkisia asioita ja väliin voi sujauttaa vaikka prässätyn kukan tai lehdestä leikatun kivan kuvan.
13. Teosvaihto
Teosvaihdossa kirjeiden sijaan lähetetäänkin toisille taidetta ja luovan toiminnan tuotoksia. Teosvaihtokaverin lähettämään teokseen vastataan omalla teoksella – keskustelua käydään siis maalauksin, valokuvin, runoin tai vaikka improvisoiduin lauluin.
Teokset voivat vaihtaa omistajaa yhtä hyvin postitettuina tai sähköisesti. Mitä kaikkea taiteella voidaankaan sanoa, mihin sanat eivät välttämättä riitä!
14. Jatkis
Syntyisikö kesän kuumin dekkari vuorokirjejatkiksena? Kirjoittakaa ja postittakaa toisillenne jatkotarinaa vuorotellen luku kerrallaan ja katsokaa minkälaisia yllättäviä juonenkäänteitä kaksi tai useampi kirjoittajaa saa aikaan.
15. Pistokasvaihto
Onko lapsenlapsesi viherpeukalo tai sellaiseksi aikova? Vaihtakaa pistokkaita ja niiden hoito-ohjeita pieninä postipaketteina. Kuinka suureksi pistokas ehtii kasvaa ennen kuin seuraavan kerran tapaatte? Toivottavasti ei kovin suureksi.
Yhteisillä kotikulmilla
Jos kaupunki, kylä tai asuinalue on sama, mutta joudutaan olemaan erossa
16. Yhteinen ympäristötaideteos
Valitaan jokin alue omilta kulmilta, johon ruvetaan tekemään yhteistä ympäristötaideteosta. Taideteos voi olla vaikka neulegraffiti, jonka aamukävelyllä kiinnittää puuhun, penkkiin tai kaiteeseen. Se voi olla maalattu kivi, joista pikku hiljaa muodostuu meri tai erilaisten kivikukkien niitty. Vuoropuhelua voi käydä näinkin, vaikkei toista pääsisi näkemäänkään.
17. Aarrekätkö
Miltä kuulostaisi yhteinen salainen aarrekätkö? Päättäkää katseilta piilossa oleva paikka yhteiselle aarrekätkölle, jonne voi jättää toiselle pieniä viestejä, lahjoja ja muita yllätyksiä. Kätkön kannattaa olla vedenkestävä – esimerkiksi ympäristöön sopivaksi naamioitu muovirasia.
18. Suunnistusrastit
Kiinnittäkää toinen toisillenne suunnistusrasteja lähiluontoon. Rastien sijainnista voi vaikka piirtää kartan tai tehdä sanalliset vihjeet niiden löytämiseksi. Jännää!
19. Turvaväliulkoilu
Jos vaikutatte molemmat terveiltä ja maltatte jättää halit myöhemmälle ajankohdalle, voitte käydä yhdessä turvaväliulkoilemassa. Muistakaa jättää toiseen väliä ainakin pari metriä ja huolehtia esimerkiksi hyvästä yskimishygieniasta.
Tuleeko joku juttu kokeiluun? Jaa se somessa aihetunnisteella #suomensuurinetäpäivä ja #mestaritjakisällit