Hyvinvoinnin tilat

View Original

Nyhjää tyhjästä -kädentaitovinkit: Pahvilaatikkokortteli

Pahvilaatikkotalot syntyvät kätevästi laatikot nurin kääntäen: avaa saumat, käännä ja liimaa laatikko uudelleen kokoon. Näin saat laatikoista siistin sisäpuolen käyttöön. Jos laatikon liimasaumat ovat tiukat ja sinulta löytyy paperia päällystykseen, niin laatikkotaloja voi työstää myös päällystämällä.

Keräile eri kokoisia ja muotoisia laatikoita, jotta saat kylääsi tai kaupunkiisi tarvittavia rakennuksia. Oletko tullut ajatelleeksi mitä kaikkia asioita on pakattu mielenkiintoisiin ja uusiokäyttöön soveltuviin pahvilaatikoihin? Karkkeja, jauhoja, ryynejä, vaatteita, ruokailuvälineitä, saippuaa, teetä, jne. Laatikoiden lisäksi voit hyödyntää rakentelussa pahvirullia ja muita löytämiäsi pahviasioita.

Laatikoista voi valmiiksi löytyä mielenkiintoisia aukkoja, jotka soveltuvat ikkunoiksi tai oviksi. Jotkut laatikot voivat olla osin pahvia ja osin muovia. Voit hyödyntää laatikon muoviaukon ja se voi muuntua vaikka ison tavaratalon näyteikkunaksi. Jos olet harjaantuneempi rakentelija voit myös leikata ikkunat ja ovet aukoiksi, mutta huomaathan, että nurjalle puolelle kääntämäsi paketin tekstit ja kuviot kurkistelevat silloin aukoista.

Laatikoita voit myös liimata yhteen ja näin saat aikaan isompia rakennuksia tai tarvittavia rakennuksen lisäosia. Omakotitalo tarvitsee esimerkiksi eteisen. Osan laatikoista voit hyödyntää kattotarpeiksi ja taitella niistä taloihin tarvitsemasi muotoisia kattoja: harjakaton, pulpettikaton, aumakaton, mansardikaton jne.

Ennen kuin aloitat ikkunoiden ja ovien piirtämisen mieti minkä kokoisia ovat hahmot, jotka taloissa elävät ja asuvat. Pohdi hieman mittakaavaa minkä kokoinen oven täytyy olla tai montako kerrosta pahvilaatikkotalossa voisi olla. Talojen käyttäjiä voivat olla lego- tai muut leikkihahmot tai voit tehdä pahvista itse sopivan kokoisen asukkaan ja käyttäjän taloillesi.

Ikkunoiden ja ovien lisäksi voit piirtää rakennuksen pintarakenteita: tiiliseinän limitystä tai laudoituksen rytmiä jne.. Talot voi myös maalata tai ehkäpä sinun taloista löytyy mielenkiintoisia koristekuviointeja, joita voit piirtää tai leikata papereista ja liimata talojen seiniin.

Kun sopiva määrä taloja on syntynyt, voit lähteä tutkimaan pahvilaatikkotaloilla ympäristön rakentumista. Voit koota esimerkiksi pihapiirejä, kortteleita, kaupunginosia, kadunvarsia, asuinalueita, tehdasalueita. Puikkelehtiiko talojen välissä kujia, teitä vai katuja? Vaiko ihan valtateitä? Löytyykö rakentamaltasi alueelta tori tai pelto, puisto tai metsä, jalkapallokenttä tai hevoslaidun, oja tai joki, järvi tai meri? Voit miettiä miten niitä kuvaisit, toimiiko matto peltona ja sininen t-paita järvenä. Sijoittuvatko talosi maalle vai kaupunkiin, syntyykö niistä kylä vai kaupunki? Tai ovatko talosi osa avaruuskaupunkia tai suosikkihahmosi maailmaa? Mihin kaikkiin käyttötarkoituksiin sinun kylässäsi tai kaupungissasi tarvitaan taloja? Ketä kaikkia siellä elää ja asuu? Löytyykö sieltä koirankoppi, kirjasto, navetta, kauppa, sairaala, verstas, taidemuseo, paloasema, aitta, tehdas, talli, pankki, koulu, jäähalli, lato, kirkko, majakka, virasto, viljasiilo, linnunpönttö vai ihan jotain muuta?

Laatikkotalot voivat kärsiä kovassa leikissä ja ne tarvitsevat välillä korjausta tai tulee tarve uusille taloille. Pahvilaatikkokylä tai -kaupunki voi elää samanlaista elämää kuin oikea kylä tai kaupunki: siellä rakennetaan, puretaan, korjataan ja laajennetaan. Rakennusten käyttötarkoitukset voivat muuttua tai kylästä kasvaakin pikkuhiljaa kaupunki.

Antoisia rakentelu- ja leikkihetkiä! Muista kierrättää loppuun leikityt talot pahvikeräykseen!

Lue lisää Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastusta täältä:

https://fi-fi.facebook.com/lastenkulttuurikeskuslastu/

https://www.instagram.com/lastenkulttuurikeskuslastu/