Hyvinvoinnin tilat

View Original

Villiyrteistä hyvää: Nokkonen

Tekstin, kuvan ja reseptit laatinut Anu Ranta, Annalan huvilan ystävät ry

(ISO)NOKKONEN

(Urtica dioica)

Suuri Pohjolan KASVIO määrittelee nokkoset (Urtica) seuraavasti: ”Varsi 4-särmäinen, tavallisesti poltinkarvaisia. Lehdet vastakkaiset, ruodilliset, korvakkeelliset, hammaslaitaiset. Typen suosijoita,”  (Bo Mossberg, Lennart Stenberg, Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2003. s. 92). Tässä tekstissä puhutaan isonokkosesta, josta käytetään myös viholainen nimeä. Tämä kulttuurikasvi on yleinen koko Suomessa etenkin asuntojen ympäristössä, pientareilla, pelloilla, rannoilla. Huolimatta ikävästä polttavuudestaan, joka tosin kuivattaessa ja keitettäessä häviää, se on monella tavalla erittäin käyttökelpoinen kasvi. Polttavuus johtuu pitkistä ja hauraista injektioneulan kaltaisista poltinkarvoista, joiden päässä on pieni, pyöreä herkästi katkeava nuppi. Iholle joutuessaan karva katkeaa ja erittää pistoskohtaan nestettä, jossa on mm. muurahaishappoa, asetylkoliinia ja histamiinia. Lähes kaikilla meillä on tästä henkilökohtaisia kokemuksia.

Monivuotinen nokkonen on oikea vitamiini- ja kivennäisainepommi. Hyvänä rautalähteenä se on tunnettu. Parhaita ovat nokkosen keväiset versot, mutta se on käyttökelpoinen koko kasvukauden. Kasvin voi leikata alas muutaman kerran kesän kuluessa, ja pian on uusi herkullinen sato korjattavissa. Korkeaksi kasvaneita voi myös käyttää, mutta niistä kerätään vain kauniit latvalehdet. Keskikesällä nokkosen kukkiessa siitä kerätään viiden-kuuden oksan kimppuja ja laitetaan kuivumaan narulle kuivaan ja lämpimään paikkaan. Kuivuneista oksista ravistellaan siemenet paperipussiin, jota säilytetään kuivassa ja pimeässä kaapissa. Pussin päälle kirjoitetaan Nokkosen siemeniä ja keräysvuosi.  Siemenet eivät ole mikään makuelämys, mutta ne ovat erittäin terveellisiä.

Nokkosen siemeniä voi käyttää:

  • salaateissa

  • smootheissa

  • leivässä

  • korppujauhojen sijasta

  • kastikkeissa

  • keitoissa

  • myslissä jne.

Nokkonen kuuluu yleisvointia parantaviin kasveihin. Se on ollut aikaisemmin kansanlääkinnässä lääke lähes joka vaivaan. Professori Sinikka Piippo mainitsee kirjassaan ”Luonnon lääkeyrtit” (Tammi 2003, osa 1, ss. 257-258) nokkosesta: ”Siitä voidaan valmistaa myös pillereitä. Ensisijaisesti sitä käytetään yleiskunnon ylläpitoon ja sairauksien ennalta ehkäisyyn., alakuloisuuteen, voipuneisuuteen, henkiseen ja ruumiilliseen voimattomuuteen, toistuviin flunssiin, vilustumisiin ja hedelmättömyyteen. Se sopii erityisesti kalpeille ja aneemisille sekä sellaisille, joilla on alhainen verenpaine. Toipilaiden, masentuneiden ja impotenssista kärsivien kannattaa ottaa varsinkin siemeniä.” Nokkosta ei suositella raskauden aikana. Diabetesta ja verenpainetautia sairastavia varoitetaan nokkosen liiallisesta käytöstä. Se saattaa sekoittaa lääkityksen. Se lisää myös keskushermosta rauhoittavien lääkkeiden vaikutusta.

Ennen pumpulin yleistymistä nokkonen oli tärkeä kuitukasvi, jota viljeltiinkin. Sen pitkiä kuituja käsiteltiin samalla tavoin kuin pellavaa. Nokkosen kuidut ovat hienompia kuin pellavan ja siitä kudottu kangas on pehmeämpää ja loistokkaampaa. Nokkosesta on tehty köyttä ja kalaverkkoja. Nokkosen oivallinen vaikutus hiuksiin on tiedetty jo kauan.

Professori Toivo Rautavaara (Hyötykasviyhdistyksen perustaja toimittaja Risto Nurmen kanssa) oli sitä mieltä, että nokkonen on kaikista luonnonvaraisista kasveistamme ruokakasvina tärkein ja varsinkin kriisiaikoina sillä voi parantaa ravitsemustilannetta.

 

RESEPTEJÄ

 

ANUN ROUHEISET NOKKOSSÄMPYLÄT (V)

6 dl kädenlämpöistä vettä

Puoli palaa hiivaa (25 g)

1 l tuoretta silputtua nokkosta tai 0,5 dl nokkosjauhetta

2 dl spelt- tai vehnärouhetta

1 dl ruisleseitä

2 tl merisuolaa

n. 13 dl vehnäjauhoja

  • Käytä mielellään luomutuotteita!

  • Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen.

  • Ryöppää nopeasti huuhdellut nokkoset ja silppua ne pieniksi.

  • Lisää vuorotellen kuivat ainekset ja nokkossilppu nesteeseen voimakkaasti alkuun vispilällä vatkaten ja lopuksi kädellä vaivaten. Jauhoja on riittävästi, kun taikina irtoaa reunoilta.

  • Peitä kulho leivinliinalla ja laita lämpimään, vedottomaan paikkaan nousemaan kaksinkertaiseksi (45 min.-1 h).

  • Kaada taikina reilusti jauhotetulle leivinalustalle ja jaa se kahteen osaan. Leivo niistä pötköt, jotka leikkaat sopivan kokoisiksi sämpylöiksi.

  • Anna niiden nousta vielä puolisen tuntia.

  • Paista 225 asteessa noin 15-20 minuuttia riippuen sämpylöiden koosta

 

NOKKOSKALJA (5 l)

1,5 l tiiviisti paineltuja huuhdeltuja nokkosia

15 g tuoretta inkivääriä

5 l vettä

0,5 kg sokeria, tai maun mukaan

noin 5 g hiivaa munanvalkuaisessa

  • Keitä nokkosen kevätversoja ja inkivääriä parikymmentä minuuttia. Siivilöi keitos ja lisää sokeri.

  • Hiero hiivaan aavistuksen verran sokeria ja munanvalkuaista ja sekoita ne kädenlämpöiseen liemeen.

  • Anna käydä pari vuorokautta lämpimässä paikassa, kuori pinalle muodostunut vaahto tarkasti pois ja pullota steriloituihin, patenttikorkillisiin lasipulloihin.

  • Säilytä jääkaapissa!

 

NOKKOSLETTUJA

0,5 l maitoa

2 munaa

1 tl suolaa

2,5–3 dl graham-/tattari- tai ohrajauhoja

100 g ryöpättyä, hienonnettua nokkossilppua

1 dl sulatettua voita

Ensimmäiselle pannulliselle voita

  • Vatkaa munien rakenne rikki.

  • Lisää joukkoon puolet maidosta ja hyvin sekoittaen jauhot-

  • Sekoita joukkoon loput maidosta, nokkoset ja suola.

  • Anna taikinan seistä vähintään puoli tuntia, niin että jauhot ennättävät turvota. Silloin letut pysyvät paistettaessa paremmin koossa.

  • Kuumenna lettupannu.

  • Lisää taikinaan sulatettu rasva juuri ennen paistamista.

  • Laita kuumaan pannuun rasvaa vain ensimmäistä pannullista varten.

  • Kaada taikinaa pannuun nokallisesta kannusta.

  • Paista letut molemmilta puolilta kauniin ruskeiksi.

  • Tarjoa nokkosletut esim. puolukkasurvoksen kanssa.

NOKKOSMOOTHIE (neljälle)

0,5 l ryöpättyjä nokkosia

2 keskikokoista banaania

4 dl maitoa

2 rkl sitruunamehua

2 rkl hunajaa

0,5 tl kardemummaa

  • Mittaa ainekset tehosekoittajaan ja pyöritä niitä pari minuuttia.

  • Terveyspommi nautitaan kylmänä.

 

TERVEYTTÄ KEVÄÄSTÄ

2 dl karkeaa merisuolaa

2 dl silputtuja, tuoreita nokkosia

  • Mittaa ainekset tehosekoittajaan ja pyöritä niitä muutama minuutti.

  • Kaada seos kuivaan, steriloituun kierrekannelliseen lasi- tai keraamiseen purkkiin.

OMENAVIINIETIKKA-NOKKOSHIUSHUUHTELU

1 pullo omenaviinietikkaa

Noin 2-3 dl kuivattua nokkosta

Tilkka halpaa konjakkia (ei välttämätöntä)

  • Laita nokkoset ja hieman lämmitetty omenaviinietikka laakeasuiseen, lasiseen steriloituun pulloon tai purkkiin, jossa on metallinen kierrekansi. Omenaviinietikan tulee peittää nokkoset.

  • Anna vetäytyä lämpimässä paikassa pari viikkoa.

  • Ravistele päivittäin silloin tällöin.

  • Siivilöi ja pullota kierrekorkilliseen, steriloituun lasipulloon.

  • Lisää konjakkitilkka, jos haluat.

  • Käytä viimeisenä huuhteluna 1:10 laimennuksena.

  • Huom! Omenaviinietikkaa ei missään tapauksessa saa käyttää laimentamattomana.

  • Nokkonen on yrteistä paras hiustenhoitoon. Se kiihdyttää päänahan verenkiertoa, ehkäisee hilseen muodostumista ja hiusten lähtöä, vähentää rasvoittuvuutta ja lisää tuuheudun tuntua. Ei vaaleahiuksisille.