Hyvinvoinnin vahvistaja -koulutus

Hyv-tilat-resepti-3-3-kuvitus-ElinaJohannaAhonen.jpg

Osaksi Hyvinvoinnin tilojen toimintamallia kehitettiin positiivisen psykologian periaatteilla koulutuspaketti: hyvinvointia vahvistavia työpajoja, luentoja, koulutuksia sekä työnohjausta. Tavoitteena niissä kaikissa on, että hyvinvointivahvistajat eli tiloissa muita ohjaavat henkilöt, saavat välineitä hyvinvointitoiminnan ohjaamiseen ja voivat itsekin hyvin. Koulutuskokonaisuuden osia pilotoitiin 2019-2020 neljässä Hyvinvoinnin tilassa, esim.: Helsingissä Annalan huvilassa (viiden kerran ryhmäprosessi sekä työnohjaus), Seinäjoen Kansalaiskampuksella (puolen päivän kokonaisuus: arvohuollon - ja palautumisen taitojen työpajat), Lappeenrannan Sopen yhteistyötaho Hyötyhallilla (kahden päivän koulutus motivoivasta haastattelusta) ja Lapinjärven Perinnetalkoissa (voimauttavan elokuvan paja).

Hyvinvoinnin vahvistaja -koulutus tarjoaa erilaisina annoksina (parista tunnista useampaan päivään) valmiuksia ja materiaaleja hyvinvoinnin vahvistamiseen. Koulutuspaketissa on osallistavia, toiminnallisia ja työnohjauksellisia elementtejä. Hyvinvointivahvistajille on työpajatoiminnasta materiaalipankki ja koulutuksista sekä työnohjauksista kuvaukset Metropolian hankejulkaisussa. Materiaaleista hyvinvointivahvistaja saa aineksia sekä oman hyvinvointinsa vahvistamiseen että tiloissa ohjaamiensa työllistettyjen, vapaaehtoisten, opiskelijoiden jne. hyvinvoinnin tukemiseen. Koulutuksilla rakennetaan omaa ja yhteisön hyvinvointia positiivisen psykologian keinoin, mm. tutkien vahvuuksia, voimavaroja, toiminnan arvoja ja merkitystä, ryhmärooleja sekä stressistä palautumista. Koulutukseen osallistuneen sanoin: "Luulin, että saan keinoja muiden hyvinvoinnin vahvistamiseen, mutta tärkeimpänä sainkin ideoita myös omaksi hyödyksi."

 

Tarvitset:

Hyvinvoinnin vahvistaja -koulutuskokonaisuudesta voi valita vain osia tai perehtyä siihen kaikessa laajuudessaan. Kuka tahansa Hyvinvoinnin tilan kävijä tai julkaisuun tutustuja voi osallistua hetken verkkoluentoon tai muutaman tunnin verran hyvinvointia vahvistaviin harjoituksiin. Hyvinvoinnin tilojen toiminnan organisaattorit ja vastuuhenkilöt voivat perehtyä koulutuksen eri osiin (työpajoihin, verkkoluentoihin, räätälöityyn koulutukseen, työnohjaukseen) laajemmin. Työyhteisöille räätälöitävä kokonaisuus muodostuu mm. seuraavista osista:

  • Työpajat, kuten: Elämän tärkeät asiat -arvohuoltopaja / Vuorovaikutus- ja ryhmässä toimimisen taidot, roolit / Oman jaksamisen eväät, elpymisen keinot (mindfulness, rentoutuminen) / Vastuunkantajan hyvinvointibongausopas / Voimauttava elokuva/ Digitarina

  • Luennot, kuten: Positiivisella psykologialla hyvinvointia?/ Resilienssi/ Arvostava kohtaaminen

  • Koulutukset, kuten: Kymmenen tapaa vahvistaa hyvinvointia/ Motivoiva haastattelu

  • Työnohjaus positiivisen psykologian näkökulmalla

Tarvitaan mieluusti myös: koulutuksiin soveltuva tila ja "kokiksi" hyvinvointivahvistaja (kouluttaja/ työpajan ohjaaja/ työnohjaaja)

Tee näin:

  1. Valitse sopiva määrä itseäsi puhuttelevia Hyvinvoinnin vahvistaja -koulutuksen osia.

  2. Perehdy, opi, kokeile käytännössä ja innostu. Kun voit paremmin, voit auttaa muitakin. Vähitellen sinusta voi kehittyä hyvinvoiva hyvinvointivahvistaja!

Vinkki!

Voit valita koulutuskokonaisuudesta vain pieniä makupaloja, kuten verkkoluennon hankkeen verkkojulkaisusta. Voit tilata Metropolia ammattikorkeakoulusta työyhteisöllesi räätälöityä tukea, vaikkapa arvohuoltopajan tai motivoivan haastattelun koulutuksen. Voit opiskella 135 tunnin laajuisen Hyvinvointivahvistaja-kurssin Metropolian avoimessa ammattikorkeakoulussa. Lisätietoja: Metropolia ammattikorkeakoulun hyvinvointitiimi Hyvinvoinnin tilat -hankkeesta

 

Resepti kokeiltu ja hyväksi todettu Metropolian Hyvinvointitiimissä sekä useissa Hyvinvoinnin tiloissa.

Teksti: Eeva Tawast, Metropolia Ammattikorkeakoulu

Edellinen
Edellinen

Kestävää kehitystä kohti

Seuraava
Seuraava

Hyvinvoiva yhdessä oppiminen