Myötätunnon kasvattaminen

Hyv-tilat-resepti-10-kuvitus-ElinaJohannaAhonen.jpg

Hyvinvoinnin tiloissa tavoitellaan monia hyviä asioita, kuten hyvinvointia, hyväksyvää yhteisöllistä avoimuutta, merkityksellistä osallisuutta ja kunnioitusta erilaisuutta kohtaan. Kaikki tämä vaatii kuitenkin tietoista rakentamista. Kun yhteisistä pelisäännöistä on sovittu, voi yksilöllisiä ja yhteisöllisiä voimavaroja lisätä myötätunnon avulla.

Myötätunto on yksilön tunne, tapa suhtautua itseen ja muihin sekä katsoa maailmaa yhdessä muiden kanssa. Myötätunto voi olla myös toimintakulttuurin piirre, kun yhteisö on hyväksyvä, turvallinen ja haluaa lujittaa toiminnassaan yhteenkuuluvuuden tunnetta. Myötätuntoa voi lisätä osoittamalla sitä pienillä teoilla itselle ja muille, missä roolissa ja tehtävässä hyvänsä. Myötätunnon piiriin pääsevät kaikki mukaan. Myötätuntoa voi vahvistaa tietoisesti harjoittelemalla.

 

Tarvitset:

  • Tarvitset hetken aikaa pysähtyä, kuulostella, katsella ja ihmetellä. Ohjeesta voi toteuttaa joko esityöt ja haudutusvaiheen tai kaikki vaiheet.

 
 

Tee näin

Kesto:
Esityöt: 5 min
Myötätunnon hiljainen kypsyttäminen: 15 min
Myötätunnon nauttiminen: 30 min

Suositellaan nautittavaksi säännöllisesti.

 

Esityöt:

Istu kädet sylissä, jalat maassa, mielellään silmät kevyesti kiinni. Hengitä kymmenen kertaa hitaasti sisään ja ulos laskien hiljaa mielessäsi neljään joka hengityksen vaiheessa. Toista jos siltä tuntuu.

Keskitä sitten tarkkaavaisuutesi hiljaa pohtien seuraaviin myötätuntoa kypsyttäviin kysymyksiin:

 

  1. Mikä vahvistaa, mikä vähentää sinun kokemustasi elämän merkityksellisyydestä? Miten voit lisätä merkityksellisyyden tunnetta?

  2. Minkälaisissa yhteyksissä voit tunnistat elämäsi aidoksi ja omaksesi? Minkälainen on tunne, joka sinussa silloin herää? Miten voit lisätä tuota tunnetta?

  3. Mikä sinussa lisää, mikä vähentää yhteenkuuluvuuden tunnetta ihmisiin, joiden kanssa toimit tässä yhteisössä? Miten voit lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta?

 

Yhteinen myötätunnon nauttiminen. Siirtykää noin 15 minuutin kuluttua seuraavaan, yhteisen pohdinnan vaiheeseen. yhteisen pohdinnan runkona voi käyttää seuraavia kysymyksiä:

 

  1. Missä konkreettisissa tilanteissa voitte huomata, että toimintaanne taustalla on teille yhteisiä tavoitteita? Mikä olisi teille luonteva tapa todeta ääneen näitä hetkiä?

  2. Missä konkreettisissa tilanteissa voitte huomata jonkun toisen tekemisestä, että asia on hänelle tärkeä? Miten osoitatte arvostusta toistenne tärkeille asioille?

  3. Missä konkreettisissa tilanteissa voitte huomata innostuksen heräävän itsessä / toisissa / ryhmässä? Miten voitte lisätä innostuksen hetkiä?

  4. Missä konkreettisissa tilanteissa voitte tunnistaa mukavaa yhdessä toimimista tai yhteistä asioiden äärellä olemista? Mistä tuollaiset hetket voi tunnistaa? Miten niitä voi kannatella ja lisätä?

 

Resepti kokeiltu ja hyväksi todettu Metropolian Hyvinvointitiimissä.

Teksti: Leena Unkari-Virtanen, Metropolia Ammattikorkeakoulu

Edellinen
Edellinen

Torstaitalkoot

Seuraava
Seuraava

Terveyskioski