Viritystä ja vinkkejä ryhmätilanteiden aloittamiseen
Me tulemme ryhmiin erilaisista tilanteista ja tunnelmista. Ajatuksemme voivat olla kiinni vielä vaikkapa arjen kiireisissä asioissa, vasta olleessa erimielisyydessä tai kivassa hetkessä jonkun seurassa. Siksi on tärkeää voida irrottautua siitä mitä oli, jotta voimme olla läsnä tässä hetkessä ja liittyä uusiin ihmisiin ja tapahtumiin. Hyvinvoinnin tilojen ryhmätapaamisissa ja kokouksissa aloitimme aina yhteyden luomisen ensin itseen - johonkin toiseen ryhmän henkilöön - sitten koko ryhmään. Näin olimme läsnäolevia itsellemme sekä virittyneitä toisiimme ja kulloinkin käsillä oleviin asioihin ja tilanteisiin.
Virityksen jälkeen ryhmä on vakaampi ja pystyy keskittymään ja asettumaan tehtäviinsä paremmin. Yhteenkuuluvaisuuden tunne lisääntyy harjoituksen myötä. Kun luodaan yhdessä ohjaajan johdolla sopiva ilmapiiri toiminnalle, haastaviinkin tehtäviin on helpompi tarttua.
Tarvitset:
Ryhmä
Tila
Harjoituksen ohjaaja joka on:
- tehnyt suunnitelman harjoituksen pituudesta, tavoitteesta ja tavoitteeseen johtavasta harjoituksen sisällöstä. Tarvitaanko enemmän rauhoitusta vai hömpsötystä vaiko jotain siltä väliltä?
- valmistellut tilan harjoitusta varten ja ottanut valmiiksi esiin harjoituksessa tarvittavat välineet
- virittänyt itsensä ohjaustehtävään voidakseen ohjata harjoituksen rauhallisesti, läsnäolevasti ja luovasti
Ohjaajan luovuutta, joustavuutta ja johtajuutta: ryhmiin kuuluu eri tavoin toimivia ja reagoivia ihmisiä, joiden tarpeet tulee ottaa huomioon harjoitusta rakennettaessa ja harjoituksen aikana.
Tee näin
Ohjaaja: Mieti millainen ryhmätilanne on alkamassa ja ota huomioon (jos mahdollista) osallistujien vireystila harjoitusta suunnitellessasi tai valitessasi valmista harjoitusta. Mieti myös harjoituksen pituus. Tarvitaanko vain pieni hetki vai tehdäänkö pidempi harjoitus
Rakenna kaikki harjoitukset minä – me – me kaikki yhdessä -periaatteelle (yksilö, ryhmä, yhteisö).
- Minä: keskityn omaan itseeni esim. kehon- ja mielentuntemuksiini, ajatuksiini, hengitykseeni.
- Me: katsomme toisiamme, keskustelemme keskittyen kuuntelemiseen, liikumme, toimimme yhdessä, luomme yhteyden toisiimme henkisesti ja mahdollisesti myös fyysisesti esim. kosketuksen avulla.
- Me kaikki yhdessä: katsomme toisiamme, teemme jotain yhdessä keskittyen toisiimme.
Pyydä ryhmä asetelmaan, jossa harjoitus aloitetaan. Seuraa ja aisti ryhmän toimintaa ja ajoita harjoituksen pituus sopivaksi - ei liian pitkä, ei liian lyhyt.
Vinkki:
Harjoituksissa voi käyttää musiikkia, valmiita leikkejä, valmiita materiaaleja joita voi etsiä esim. hakusanalla: ryhmätyömateriaali. Harjoituksen ohjaajana voi toimia joko sama henkilö tai joku ryhmäläinen kiertävällä vuorolla.
Resepti kokeiltu ja hyväksi todettu Metropolian Hyvinvointitiimissä.
Teksti: Raili Honkanen-Korhonen, Metropolia Ammattikorkeakoulu