Herneenversoista piristystä
Ravinto-opillisesti versot ovat erittäin terveellisiä. Ne sisältävät runsaasti entsyymejä, vitamiineja, kivennäisaineita ja lehtivihreää. Pimeänä vuodenaikana niistä saa voimaa ja piristystä jaksamiseen.
Tarvikkeet
Tarvitaan hyvää multaa, mieluiten luonnonmukaisesti tuotettua tai kalkittua turvetta. Voit kylvää herneet myös kastellulle talouspaperipedille, jos sinulla ei ole multaa käytettävissä. Kasvatusalustaksi käy reunallinen tarjotin tai muu laakea astia. Kastelu käy parhaiten suihkepullon avulla.
Kasvatus
Siemeniä liotetaan lasipurkissa yön yli, isoja kannattaa liottaa vuorokausi. Liotusveden ja siemenien suhde on siemeniä yksi osa, vettä neljä osaa. Liotuksen jälkeen siemenet huuhdellaan tiheäverkkoisessa siivilässä.
Jos halutaan nopeuttaa kasvua, siemeniä voidaan idättää lasipurkissa vuorokauden verran idätysohjeen mukaan. Tämän jälkeen siemenet kylvetän laakeaan reunalliseen astiaan, johon on laitettu kosteaa multaa tai kosteaa talouspaperia parin senttimetrin verran tasaiseksi kerrokseksi. Kastele suihkepullon avulla kylvös perusteellisesti. Siementen päälle ei laiteta multaa. Laita astia lämpimään paikkaan. Kun herneet ovat itäneet, nosta viljelmä valoon. Tasainen kosteus on onnistuneen kasvun edellytys. Liika märkyys on kuitenkin pahasta sillä juuriston on saatava happea. Reilun viikon sisällä (olosuhteista riippuen) versot ovat syöntikelpoisia.
Käyttö
Versot leikataan saksilla ja huuhdellaan lävikössä. Ne voi syödä sellaisenaan, lisätä lämpimiin ruokiin, salaatteihin tai voileivän päälle. Niillä voi myös koristella aterioita. Versot ovat parhaimmillaan nuorina, sirkkalehtiasteella. Kun ne alkavat kasvattaa varsinaisia lehtiä, maku heikkenee. Eli ei kannata kasvattaa liian suuria määriä kerrallaan. Leikkaamisen jälkeen versot eivät enää jaksa kasvattaa uutta satoa, vaan kasvusto multineen heitetään kompostiroskiin.
Lähde: Hyötykasviyhdistys ry