Arvot, toiminta ja hyvinvointi

Hyv-tilat-resepti-9-kuvitus-ElinaJohannaAhonen.jpg

Hyvinvoinnin tiloissa tavoitellaan arvokkaita asioita, kuten hyvinvointia, tekemisen merkityksellisyyttä ja osallisuutta. Arvot ovat abstrakteja asioita, arvoja toteuttava toiminta puolestaan on hyvinkin konkreettista. Niinpä arvot voidaan nähdä ikään kuin jäävuoren vedenalaisena painona ja toiminta kuin jäävuoren näkyvänä osana. Tässä reseptissä tutkitaan tätä arvojen ja toiminnan kokonaisuutta. Huomaammeko, mitkä asiat alkavat arjessa toistua, suunnitellusti tai suunnittelematta? Miten nuo arjessa toistumaan alkavat asiat toteuttavat tavoiteltuja arvoja? Ja miten tähän kokonaisuuteen voi vaikuttaa?

Yhteisten arvojen tavoittelu ja niiden mukaan toimiminen luo yhteenkuuluvuuden ja ymmärryksen ilmapiirin. Se puolestaan on niin yksilöille kuin yhteisöille tärkeä hyvinvoinnin lähde.

 

Tarvitset:

  • Havaintoja ja muistelua

  • Ihmisiä, jotka voivat keskustella näistä keskenään joko pienissä ryhmissä tai isommissa keskustelupiireissä.

  • Havaintojen ja niistä heräävien tunteiden erotteluun on hyvä kohdistaa hiukan erityistä huomiota.

Tee näin

Seuraavat keskustelun teemat voi käydä läpi yksin tai pienessä kahden-neljän hengen ydintiimissä. Mutta on hyödyllistä käydä näitä läpi myös laajemmalla toimintaan osallistuvien joukolla, jolloin keskustelu on hyvä fasilitoida. Hyviä keskustelun fasilitoimisen ohjeita on Sitran Erätauko-keskustelukorteissa.

Keskustelun teemat

  1. Mitä tapahtuu todella?

    Tarkastele tilan toimintaa. Mitä havaitset eli mitä näet, kuulet, haistat, aistit? Kun olet koonnut näitä havaintoja, kuuntele itseäsi ja tunnista mitä tunteita ja tunnelmia havainnot sinussa herättävät? Kootkaa henkilökohtaisen pohdinnan jälkeen havaintoja ja tunnelmia yhteen, kirjatkaa niitä esimerkiksi tarralapuille.

  2. Mikä tapahtuminen toistuu tai alkaa toistua?

    Kohdistakaa huomionne kirjaamiinne havaintoihin, kun pohditte toistumisia, on nimittäin suuri houkutus hypätä suoraan siihen, minkä teistä pitäisi toistua. Mikä toistuu todella? Minkälaisia tunteita toistuvat asiat ja tapahtumiset herättävät teissä?  Minkälaisen yhteisen ilmapiirin toistuvat asiat tai tapahtumisen synnyttävät tai miten ne vaikuttavat? Voitte niin halutessanne keskustella joko heti yhdessä tai ensin kutsua ajatuksia ensin esiin yksin pohtien.

  3. Toteuttaako toistuva toiminta tilan ja toiminnan periaatteita arvoja?

    Hahmottuuko jokin toistuminen, jonka vähentäminen edistäisi arvojenne toteutumista? Hahmottuuko jokin toistuminen, jonka lisääminen edistäisi arvojenne toteutumista?

  4. Vaikuttamisen tiekartta

    Minkälaisilla pienillä teoilla voisi lisätä toivottuja toistumisia? Entä vähentää ei-toivottuja toistumisia? Mitä kaikki voisivat tehdä, riippumatta toisistaan? Mikä voisitte tehdä yhdessä, yhteisellä sopimuksella? Mihin ette voi vaikuttaa yksin ettekä yhdessä? Päättäkää jokin teko, jota toteutatte esimerkiksi kahden viikon ajan. Tarkkailkaa teon vaikutuksia ja jakakaa huomionne tarkkailujakson lopuksi aloittamalla kohdasta 1.

 

Resepti kokeiltu ja hyväksi todettu Metropolian Hyvinvointitiimissä.

Teksti: Leena Unkari-Virtanen, Metropolia Ammattikorkeakoulu

Edellinen
Edellinen

Osallistujalähtöinen yhteistyö

Seuraava
Seuraava

Hyvinvoinnin kokkikerho