Hyvinvoinnin kokkikerho

Hyv-tilat-resepti-4-kuvitus-ElinaJohannaAhonen.jpg

Hyvinvoinnin kokkikerho sai alkunsa, kun sairaanhoitajaopiskelijamme kertoi vinkin, että kehitysvammaisten tuki ry haluaa järjestää kokkikerhoa nuorille aikuisille kehitysvammaisille. Heiltä puuttuu vain kokkikerhon vetäjä! Hyvinvoinnin tilat-hankkeena tartuimme tähän tilaisuuteen ja halusimme tehdä tämän mahdolliseksi. Järjestimme yhteistyötapaamisen Kehitysvammatuki ry:n edustajan kanssa. Ja siitä se sitten lähti! Sairaanhoitajaopiskelija oli tietoinen hankkeesta ja osasi ottaa tässä asiassa meihin yhteyttä. Ilman tätä yhteydenottoa kokkikerho ei olisi toteutunut. Oikeat asiat ja henkilöt kohtasivat oikeaan aikaan.

Kokkikerhossa: Iloinen puheensorina. Tekemisen meininki. Reilu ja kannustava ilmapiiri, jossa jokainen on kokenut olevansa tervetullut. Ihmeelliset ja yllättävät kätten työt: ihanat ruoat ja leipomukset. Yhteinen ruokahetki. Onnistumisen ja oppimisen kokemus. Osallisuutta parhaimillaan.

 

Tarvitset:

  • Toimivat keittiötilat. (kokeilussa käytettiin Kesämäen koulun opetuskeittiötä)

  • Ruoanlaittoon sekä leipomiseen tarvittavat välineet ja astiat.

  • Kokkikerhon vetäjiksi kaksi toimemeliasta sosionomiopiskelijaa tai sairaanhoitaja, terveydenhoitaja, toimintaterapeuttiopiskelijaa. Tai ihmisiä, joilla on halua ja rohkeutta heittäytyä uusiin kulinaarisiin haasteisiin!

  • Pienryhmän verran (6-12 hlö) kokkaamisesta innostuneita osallistujia.

  • Selkokielireseptit.

  • Kokkauskerroille tarvitaan raaka-aineet.

  • Tarvitaan aikaa 2h/kokkaukerta/kuukausi.

  • Iloista mieltä ja asennetta!

Tee näin

  1. Etsi sopiva tila eli toimiva keittiö ja välineet (esim. koulujen opetuskeittöt) sekä varaa aika kokkikerholle.

  2. Rekrytoi kokkikerhon vetäjät ja käy tutustumassa ks. tilaan ennen ensimmäistä kokkikerhon kokoontumista . Tiedät mihin olet menossa ja miten toiminta tiloissa onnistuu.

  3. Laadi kokkikerhon vetäjien kanssa kokkikerhon toimintasuunnitelma.

  4. Laadi kokkikerhon esite ja laita se jakoon.

  5. Suunnittele raaka-aineiden hankinta; miten hankitaan ja kuka kustantaa?

  6. Hanki tarvittaessa kokeille apulaisia. Kysy esim.vapaaehtoisia, Marttoja tai vaikka Lions Clubilaisia, tässä ohjeessa käytetään LC Weeroja Lappeenrannasta.

  7. Varaa ensimmäisellä kerralla aikaa tutustumiseen ennen varsinaisen kokkaamisen alkua

  8. Suunnittele kokkikerholaisten/osallistujien kanssa, mitä kulloinkin kokataan. Ota heidän toiveensa huomioon. Näin takaat onnistuneen lopputuloksen.

  9. Kattakaa pöytä kauniiksi ja nauttikaa yhdessä valmistetusta ruoasta tai leipomuksista! Huomaatte, että kokkaaminen yhdessä lisää hyvinvointia ja tekee hyvää meille kaikille!

 
 

Vinkkejä kokkauksiin!

Tämä ohje on ns. perusohje, jota voi muunnella tarpeen mukaan. Tässä kokkikerhossa osallistujat olivat nuoria aikuisia kehytsvammaisia, joten reseptit oli hyvä laatia selkokielireseptien mukaisesti. Kannattaa käydä tutustumassa papunet.net-sivustolla, sieltä saat hyödyllistä tietoa selkokielestä ja ilmaisusta.

 

Resepti kokeiltu ja hyväksi todettu Sammonlahden Sopessa.

Teksti: Pia Halonen, LAB ammattikorkeakoulu

Edellinen
Edellinen

Arvot, toiminta ja hyvinvointi

Seuraava
Seuraava

Sun vuoro