Iloa ja vehreyttä huonekasveista

Ihminen hoitamassa huonekasveja.

Helppohoitoiset huonekasvit tuovat kotiin ja työpaikalle viihtyisyyttä ja ne voivat myös vaikuttaa ilman laatuun. Kasvuston haihdutuksesta on etua etenkin pakkassäällä, jolloin huoneilma on kuivaa. Kun valoa on runsaasti, huonekasvit yhteyttävät ja tuottavat näin happea vähentäen hiilidioksin pitoisuutta. Vaikutusta tehostaa kasvien suuri koko ja määrä: esimerkiksi makuuhuoneen ilman puhdistamiseen on arvioitu tarvittavan noin seitsemän vyötärön korkeudelle ulottuvaa anopinkieltä yhtä ihmistä kohden. Kasvien vaikutuksesta otsonin, formaldehydin ja muiden haitallisten ainesten pitoisuuksiin on ristiriitaista tietoa. Tärkeintä on poistaa epäpuhtauksien aiheuttajat kodista.

Tarvittavat ainesosat

Helppoja huoneilmaa puhdistavia kasveja, joita ovat esimerkiksi:

  • Anopinkieli
    Vaivattomin mahdollinen huonekasvi, joka pärjää myös niukassa valossa. Viihtyy pienessä ruukussa ja kärsii liiallisesta kastelusta. Sansevieria-sukuun kuuluu useita koristeellisia lajeja, kuten esimerkiksi keihäsanopinkieli ja anopinhammas.

  • Rahapuu
    Hidaskasvuinen laji pitää runsaasta valosta ja viihtyy huoneenlämmössä ja kuivassa huoneilmassa. Pienijuurisena lajina se viihtyy ahtaassa ruukussa ja kärsii liiallisesta kastelusta. Kasvustoa voi leikata keväällä ja lisätä samalla pistokkaista.

  • Kirjorönsylilja
    Jokapaikan vaivaton kasvi, joka viihtyy niin varjossa kuin auringossakin. Kuivuudensietoa parantaa mehevä ja paksu juuristo. Kuivuudesta seuraa kuitenkin lehtien kärkien ruskettumista. Laji kasvattaa koristeellisia rönsyjä, joista juurruttaa helposti uusia kasveja.

  • Peikonlehti
    Nopeakasvuinen köynnöstävä laji tuo kotiin tropiikin tunnelmaa. Se pitää puolivarjosta ja sietää kuivaa huoneilmaa, mutta nauttii sumuttelusta. Multa saa kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä eikä sitä kannata päästää rutikuivaksi. Pikkupeikonlehti jää jättipeikonlehteä pienemmäksi.

  • Traakkipuu
    Sukuun kuuluu useita vihreä- ja kirjavalehtisiä lajeja, jotka sietävät hyvin leikkaamista. Otollisin paikka on länsi- tai itä-ikkunan läheisyydessä. Niukimpaan valoon tyytyy kapealehtinen reunustraakkipuu. Kasvukaudella vain pinta-mullan annetaan kuivahtaa kastelujen välillä.

  • Viirivehkat
    Pikkuviirivehka kasvaa noin 30-senttiseksi, komeaviirivehkan lajikkeet ovat korkeita ja isolehtisiä. Vehkat pärjäävät myös varjossa, mutta koristeellisia kukkia kehittyy etenkin valoisassa paikassa. Kastelu saa olla tasaista, mutta multa saa kuivahtaa kastelujen välillä. Pitää sumuttelusta.

  • Kultaköynnös
    Jopa usean metrin mittaiseksi kasvava laji tuo kotiin kerroksellista vihreää. Kasvin voi sijoittaa amppeliin tai antaa versojen kiipeillä tuessa. Kauneimman värityksen kirjavat lehdet saavat hajavalossa. Multa saa kuivahtaa kastelujen välillä.

Muita ilmaa puhdistavia kasveja, kuten esimerkiksi palmut, kuten vuori- ja kultapalmu, kirjovehka, sulkasaniainen, liuska-aralia, limoviikuna ja muratti

 
Huonekasvi
 

Tee näin!

  1. Hanki kasvit. Voit pyytää myös pistokkaita. Niihin voi kasvattaa juuret kotona.

  2. Mieti, mikä kasvi sopisi sinulle ja kotiisi. Tämän voi tehdä myös työpaikalla.

  3. Hanki kasveja, joille et ole allerginen.

  4. Hanki kasville ruukku tai hyvä suoja.

  5. Nauti kasvin kasvusta ja tutki, miten se muuttuu!

  6. Anna aikaa ja valoa pimeään aikaan. Lue kasvin ”ohjeet”.

  7. Puhu, iloitse, kastele (älä liikaa) ja vaihda multa silloin tällöin.

Vinkki!

Huonekasvit ja niiden kasvualusta voivat aiheuttaa myös allergisia oireita. Huoneilman laadulle on eduksi liiallisen kastelun välttäminen, mullan vaihtaminen sekä lehtien puhdistaminen huonepölystä. Yleisimmin allergisoivia lajeja ovat esimerkiksi viikunat, fiikus, jukkapalmu, saniaiset ja pylvästyräkki.

 

Resepti testattu ja hyväksi todettu Hyötykasviyhdistyksessä ja Annalan huvilalla.

Teksti: Katja Uski, Hyötykasviyhdistys

Edellinen
Edellinen

Mikä tila hyvinvointia edistämään?

Seuraava
Seuraava

Saavutettavuus ja esteettömyys