Saavutettavuus ja esteettömyys

Ihminen tietokoneen ääressä ja kukkia.

Kaikkien yhdenvertainen mahdollisuus osallistua toimintaan, saada tietoa ja tulla paikalle ovat Hyvinvoinnin tilan kulmakiviä. Joskus saavutettavuus vaatii suurempia investointeja ja esimerkiksi remontteja kun puhutaan yli satavuotiaan rakennuksen esteettömyydestä. Toisaalta se voi olla niinkin yksinkertainen asia kuin varmistaa, että sivustolla tekstin värin ja taustan värin kontrasti on riittävä, jotta teksti on helppolukuista. Se että sisältö ja toiminta on saavutettavaa tarkoittaa, että se on meille kaikille helppokäyttöistä ja ymmärrettävää. Kyseessä ei siis ole pelkkä erityisryhmien huomiointi vaan meidän kaikkien arkea helpottava ja yhdenvertaisuutta edistävä teema.

Lopputuloksena digitaaliset sisällöt ovat kaikkien saavutettavissa näytönlukuohjelmin, tekstityksin ja selkeällä kielellä. Tilat ovat esteettömät, aditoidut sekä turvalliset jokaiselle käyttäjälle. Vaikka tavoitteeseen pääseminen vaatisikin isoja resursseja, kaikki toimet, pienetkin, ovat tärkeitä. Siksi on hyvä asettaa toiminnalle välitavotteita ja miettiä, miten sisällöt voidaan suunnitella toisin niin, että ne ovat saavutettavia myös muualla kuin paikan päällä tai juuri siinä tilassa, jonne esimerkiksi pyörätuolilla ei pääse.

 

Tarvitset:

  • Materiaalia digitaalisten sisältöjen ja verkkosivustojen saavutettavuudesta. Digipalvelulaki edellyttää julkisten toimijoiden sisältöjen saavutettavuutta. Tutustu vaatimuksiin täällä: https://www.saavutettavuusvaatimukset.fi/

  • Materiaalia tilojen esteettömyydestä. Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE:llä on paljon hyviä ohjeita ja tarkastuslistoja tilan esteettömyyteen liittyen. Löydät ne täältä: https://www.invalidiliitto.fi/esteettomyys/esteettomyyskeskus-eske

  • Pyydä tarvittaessa yhteistyökumppaneilta tukea sekä saavutettavuuden että esteettömyyden edistämiseen.

  • Organisaation johdon sitoutumisen tähän tärkeään teemaan.

 
työkalupakki
 

Tee näin

Saavutettavuus

  1. Käy läpi verkkosivut ja niillä oleva digitaalinen sisältö. Vertaa niitä saavutettavuusvaatimuksiin. Täyttävätkö ne vaatimukset? Mitä pitäisi korjata?

  2. Muista, että myös sivustolla olevien asiakirjojen on hyvä olla saavutettavia. Asiakirjojen saavutettavuudesta lisätietoa löytyy alla olevan vinkin linkkilistasta. Saavutettavia asiakirjoja varten on hyvä luoda valmiit mallit ja ohjeet koko organisaatiolle.

  3. Korjaa puutteet ja varmista, että jatkossa sivustolle lisättävät sisällöt ovat valmiiksi saavutettavia jo tekovaiheessa, jolloin työtä on vähemmän.

  4. Tee saavutettavuusseloste ja liitä se osaksi sivustoa, jolloin kävijä voi selvittää, miten saavutettavuus on otettu huomioon.

Esteettömyys

  1. Tee kartoitus tiloista, käytä siihen avuksi ESKE:n materiaaleja.

  2. Mitä puutteita huomasit? Pohtikaa yhdessä tilan omistajan kanssa, mitä puutteille voisi tehdä ja millaisella budjetilla.

  3. Muista myös väliaikaiset ratkaisut, jos esteettömyyden edistämiseksi vaaditaan isompia toimia. Olisiko siirreltävästä väliaikaisesta liuskasta hyötyä? Voisiko wc-tiloissa järjestämällä siellä olevia kalusteita tehdä saavutettavamman? Onko tilat täynnä tavaraa, joka voisi haitata pyörätuolilla kulkemista? Tulisiko korkeita kynnyksiä merkata varoitusteipillä?

  4. Toteuta! Ja pidä esteettömyys mielessä aina, kun tiloja muutetaan tai remontoidaan. Esteetön ratkaisu on kaikille kävijöille hyödyksi, sillä myös lastenvaunujen kanssa kulkijalle liuska on hyödyllinen ja merkitsemättömiin kynnyksiin voi kompastua kuka tahansa. Myös tilojen käyttö, huolto ja siivoaminen helpottuvat kun tiellä ei ole turhia kynnyksiä, yksittäisiä portaita tai kapeita oviaukkoja.

  5. Lisää tieto tilojen esteettömyydestä ja esteistä myös nettisivuille ja kerro siitä avoimesti. Näin tilaan tulija voi varmistua etukäteen siitä, että voi osallistua toimintaan eikä jätä sen takia tulematta.

Vinkki!

Alle on kerätty hyödyllisiä linkkejä nimenomaan saavutettavuuteen liittyen.

 

Resepti kokeiltu ja hyväksi todettu Annalan huvilassa ja Hyvinvoinnin tiloissa.

Teksti: Roosa Lindholm, Hyötykasviyhdistys

Edellinen
Edellinen

Iloa ja vehreyttä huonekasveista

Seuraava
Seuraava

Mihin tehdään rahaa?