Miten viestiä tilasta?

Henkilö lähettää linnun matkaan jolla nauhassa viesti “moi“

Hyvä viestinsä ja sosiaalisen median päivittäminen vie pitkälle!

Mukavista tuloksista ja tapahtumista on hyvä viestiä muille. Samalla saat informoitua tapahtumista muille ja tieto menee eteenpäin. Parhaimmillaan saat lisää samanhenkisiä ihmisiä ja uteliaita mukaan toimintaan. Viestintä ja sosiaalisen median sivut ovat hieman vaikeampi resepti, joka onnistuessaan antaa mukavasti satoa ja iloa.

 

Tarvitset:

  • Hyvän suunnitelman. Mieti, mitä haluat viestiä? Kenelle viestit ja mitä?

  • Tunnista eri alustat. Hyvä viestintäsuunnitelma säästää aikaa, hermoja sekä parhaimmillaan rahaa. Anna suunnitelmalle aikaa.

  • Resursseja. Mieti, kuinka paljon voit antaa aikaa viestinnälle ja sosiaaliselle medialle. Viestiminen täytyy tehdä myös jouluna, lomalla ja kun olet lomalla/sairaana.

  • Aikaa. Viestimisessä ja sosiaalisessa mediassa menee usein paljon aikaa. Mieti kuinka hyvin tunnet eri alustat. Kysy rohkeasti neuvoa ja vinkkejä konkareilta, sillä heiltä saat hyviä niksejä alkuun. Ole rohkea!

  • Realismia. Hyödynnä ammattilaisia. Jos tuntuu, että et osaa, kysy ja hae niksit ammattilaiselta. Se säästää sinulta voimavaroja ja lopulta jopa rahaa.

  • Kirjoitustaitoja + ideoita. Viestiminen eri alustoilla vaatii kirjoittamista ja uusia ideoita. Mitkä ovat vahvuuksiasi? Listaa ne ja hyödynnä vahvuudet.

  • Hyvän puhelimen, läppärin, nettiyhteyden ja mahdollisesti kameran. Nämä ovat välttämättömiä viestinnässä ja siihen, että voit tehdä töitä eri paikoissa monipuolisesti.

  • Tietoa sosiaalisesta mediasta! Facebook, Twitter, Instagram vai jokin muu? Sinua ei löydetä, jos et ole sosiaalisessa mediassa. Tutki, opi ja kysy. Aloita sieltä, minkä jo tunnet. Sosiaalinen media on mahdollisuus, ei uhka. Suhtaudu tietoon ja eri palveluihin uteliaasti, älä pelolla.

  • Medialukutaitoa. Tiedätkö, mikä on totta ja mikä ei? Ethän avaa outoja linkkejä tai jaa sellaisia muille? Uskonto, politiikka ja vakaumukset kannattaa jättää julkisista töistä pois.

  • Extra-aikaa ja uteliaisuutta. Nuuhki, maistele ja tutustu. Viestintä ei tunne kellonaikoja tai päivää. Oletko valmiina silloinkin, kun et ole valmis!?

  • Yleissivistystä, hyvää pelisilmää ja rohkeutta. Viestintä on tiedon jakamista, tiedon välittämistä ja sisällön luomista.

Tee näin

  1. Tee alkuun suunnitelma siitä, mitä olet tekemässä ja miten siitä infoat muita?

  2. Luo sosiaalisen median sivut ja yksinkertainen verkkosivusta. Mieti tarkkaan, mitä tarvitset ja mitä et.

  3. Tutki muita toimijoita ja mieti, kenen kanssa voisit tehdä yhteistyötä ja projekteja. Tutustu myös kilpailijoihin ja mahdollisiin uhkiin.

  4. Tee kriisisuunnitelma ja pidä itselläsi kortit.

  5. Luo sosiaalista mediaa varten tarvittavat uudet sähköpostit ja salasanat. Tallenna kaikki hyvään paikkaan ja muista varmuuskopiot. Älä käytä projekteissa tai työssä henkilökohtaisia sähköposteja. Eriytä työ ja vapaa-aika.

  6. Tutki monipuolisesti oman alueesi toimijoita. Seuraa heitä sosiaalisessa mediassa. Ota käyttöön hyviä malleja muilta. Luo omannäköinen viestintä ja pysy siinä. Sosiaalinen media on nimensä omaisesti sosiaalinen. Et voi olla läsnä tänään ja seuraavan kerran kuukauden päästä.

  7. Älä aliarvioi viestinnän, verkkosivujen tai sosiaalisen median roolia missään projektissa. Hyvä viestintä on onnistumisen kannalta tärkeää ja jopa pelastus.

  8. Kasaa ympärille ihmisiä, jotka osaavat auttaa sinua. Mieti, mitkä ovat tiimisi jäsenten voimavarat ja osaaminen eri asioissa.

  9. Hyödynnä kaikkien erikoisosaaminen. Jos joukossa on valookuvaajia, videokuvaajia tai sosiaalisen median osaajia, hyödynnä heidän osaamistaan!

  10. Tee sisältöä, minkä osaat. Älä kopioi muilta, vaan luo omaa! Lainata voi, mutta tee se hyvällä maulla.

  11. Tee kaikki ajan kanssa ja tarpeeksi etukenossa.

  12. Ole myös aktiivinen toisinpäin. Muista kiittää myös seuraajiasi ja käydä tykkäämässä/kommentoimassa seuraajiesi postauksia.

  13. Opettele! Kirjoittamista, kuvaamista ja omia taitoja voi kehittää koko ajan eri asteilla, päiväkursseista pidempiin koulutuksiin ympäri Suomen.

  14. Hymyile ja rentoudu. Älä ole liian vakava. Maailman suosituimmat uutiset ja sisällöt ovat iloa täynnä ja ovat usein huumoria. Vakavan asian voi myös ilmoittaa eri tavoin, ilman jäykkyyttä. Älä ole liian tiukka tai vakava kaikessa. Rentoudu. Mieti aina, kenelle kirjoitat ja luot sisältöä. Lukisitko itse kirjoittamasi tekstin?

 
tervetuloa-kyltti
 
 

Resepti kokeiltu ja hyväksi todettu Annalan huvilassa, Hyötykasviyhdistyksessä ja Hyvinvoinnin tiloissa.

Teksti: Kristoffer Ignatius, Hyötykasviyhdistys

Seuraava
Seuraava

Muistojen musiikkia