Muistojen musiikkia
Muusikko Lasse Hirvi kehitti Metropolian musiikin YAMK-opinnäytetyönään Muistojen musiikkia -työpajan. Työpajan lähtökohtana oli kartoittaa, miten osallistujan kuuntelukokemukseen vaikuttaa muistoja tuovien musiikkikappaleiden uudelleensovitus ja esittäminen.
Lopputulemana on yhdessä tehty matka musiikkiin, joka voi kantaa ja antaa uudenalaisia näkökulmia tulevaisuudenkin musiikkielämyksiin. Näin mahdollistuu osallisuus musiikin luomiseen ja yhteenkuuluvuus, jota voidaan luoda musiikin avulla.
Tarvitset:
Ryhmä ihmisiä, jotka sitoutuvat osallistumaan työpajaan tarvittavat kolme kertaa
1-3 osallistujien valitsemaa muistoja herättävää kappaletta, joista on valmis kuulemaan uudenlaisia versioita. Ohjaaja voi esittää toiveen, että valitut kappaleet olisivat yleisesti tunnettuja kappaleita, jotka voisivat olla tuttuja myös työpajan muillekin osallistujille.
Työpajan ohjaaja pyytää osallistujilta musiikkikappaleet ja ohjaa työpajan tapaamiset. Ohjaajan toimesta kappaleet sovitetaan ja esitetään.
Tila joka mahdollistaa erilaisten musiikkivälineiden käytön ja jossa ryhmämuotoinen tilaisuus voidaan toteuttaa.
Tee näin
Sovitaan työpajan aikataulutus, kohderyhmä, tiedotus ja mainonta (ks. tarkemmat ohjeet kohdasta Musiikkia ja muusikoita Hyvinvoinnin tiloihin)
Kutsutaan ryhmä koolle kolmeen tapaamiskertaan
tapaamiskerta:
Osallistujat ovat toimittaneet kappaleet etukäteen ohjaajalle, joiden alkuperäisesityksiin ohjaaja on tutustunut etukäteen.
Ohjaaja tutustuu ja tutustuttaa osallistujia toisiinsa (ks. viritysharjoitukset ryhmän aloittamiseen)
Ohjaajan kanssa voidaan kuunnella ja vaikkapa yhdessä laulaa tuotuja lauluja.
Osallistujat kertovat miksi ovat valinneet juuri kyseiset kappaleet työpajaan esim. millaiseen elämänvaiheeseen liittyy, millaisia muistoja ja tunnelmia kappale edelleen herättää jne.
Mikäli ohjaajalla tai osallistujille on jotain erityistä tietoa tai tarinaa kappaleista, niiden säveltäjistä tai sanoittajista, myös niistä on hauskaa ja mielenkiintoista keskustella yhdessä.
tapaamiskerta:
Työpajan ohjaaja esittelee sovituksia kertomalla sovitusideoistaan, työskentelytavastaan, keskustelee, kysyy kommentteja, toiveita jne.
Kappaleita voidaan laulaa yhdessä tai kuunnella esim. ohjaajan esittämänä.
tapaamiskerta:
loppukonsertti, jossa sovitetut kappaleet kuullaan valmiina esityksinä.
Vinkki!
Mukaan voi ottaa muitakin muusikoita ja hyödyntää ryhmää sekä sovituksissa että loppukonsertissa. Konsertissa voi olla mukana myös muuta kokonaisuuteen sopivaa musiikkia.
Tutustu opinnäytetyöhön: Hirvi Lasse 2019 Muistojen musiikkia: Musiikillisia muistoja etsimässä
Resepti kokeiltu ja hyväksi todettu Metropolian Hyvinvointitiimissä ja Annalan huvilassa.
Teksti: Raili Honkanen-Korhonen, Metropolia Ammattikorkeakoulu