Kokeilukulttuuri

Kävelijä juuri liukastumassa banaaninkuoreen.

Kokeilukulttuuri on ollut keskeinen toimintatapa ja työkalu Annalan huvilan toiminnoissa. Lupa kokeilla, onnistua ja epäonnistua ja kokemuksista oppiminen auttavat kehittämään aidosti ihmislähtöistä toimintaa.

Lopputulos on onnistunut kun toteutuksesta on opittu ja tiedetään, mitä tehdään seuraavalla kerralla uudelleen. Samalla näytetään koko yhteisölle, että rohkealla kokeilemisella saadaan aikaan uusia toimivia sisältöjä ja myöskään epäonnistumisia ei tarvitse pelätä.

 

Tarvitset:

  • Idea, jota voi yhdessä kehittää ja parannella. Se voi olla tapahtuma, työpaja, toimintamalli tai uusi tapa toteuttaa joku prosessi, vaikka keittiön siivous, yhteydenottolomake tai viestintäkanava

  • Luovuutta keksiä uudenlaisia ratkaisuja

  • Resursseja: tekijöitä, materiaaleja, tarvittaessa rahaa. Kannattaa kuitenkin miettiä, miten ensimmäisen kokeilun voisi tehdä mahdollisimman pitkälle jo olemassaolevilla tarvikkeilla, mutta älä pelkää turhaan uusia hankintoja. Myös ne voivat olla monipuolisia ja osoittautua hyödyllisiksi muutenkin

  • Tila ja puitteet

  • Rohkeutta ja uskallusta

Tee näin

  1. Idean viimeistely. Onko se valmis? Voisiko sitä vielä kehittää johonkin suuntaan? Miten se istuu juuri teidän toimintaanne ja tilaan?

  2. Kokeilu ensin pienesti. Toteuttakaa toiminta! Havainnoikaa sisällön toimivuutta, osallistujien reaktioita ja kuunnelkaa avoimin mielin kommentteja.

  3. Palaute. Kerätkää palautetta sekä toiminnan aikana, että sen jälkeen sekä osallistujilta että toteuttajilta. Se on ensisijaisen tärkeää Mikä meni aivan nappiin? Mikä ei välttämättä toiminut?

  4. Arviointi. Mitä palautteessa sanotaan ja mitä niistä voisi oppia? Miten epäonnistumiset voisi olla vältettävissä? Muista kuitenkin keskittyä ratkaisuihin, älä juutu liikaa epäonnistumisen syihin. Miten kannattaisi hioa yksityiskohtia? Miten onnistuneita osioita voisi kehittää edelleen?

  5. Uusi kokeilu tai kokeilematta jättäminen. Kannattaako tämä tehdä uudelleen? Jos tehdään, mitä jätetään pois ja mitä voisi tuoda lisää? Pitäisikö tällä kertaa tehdä isommin, kun tiedetään jo mikä toimii?

Toteuta kohdat 2 - 5 uudelleen ja uudelleen ja opi matkalla virheistä ja onnistumisista!

 
työkalupakki
 

Vinkki!

  • On tärkeää, että idea voi tulla keneltä tahansa. Monesti jos teemme töitä yhden asian parissa, tulemme sille helposti sokeaksi. Joku muu saattaa nähdä asian toisesta näkökulmasta ja ehkä huomata jotain, jota itse emme enää näe.

  • Varo idean omistamista! On tärkeää, että idean antaja saa siitä tunnustuksen. Kuitenkin lopputulos on usein sitä parempi, mitä jalostuneempi idea on ja siksi sitä kannattaa jumpata rohkeasti yhdessä.

  • Älä pelkää epäonnistumista ja kritiikkiä. Juuri ne auttavat onnistumaan seuraavalla kerralla. Jos aina vaan onnistutaan eikä mokia käy, se kertoo etteivät tavoitteet ole tarpeeksi korkealla tai kehitystä ja oppimista välttämättä tapahdu.

  • Kannusta kaikkia kertomaan rohkeasti ideansa. Ehkä sihteeriltä, harjoittelijalta, siistijältä tai leipurilta tulee idea seuraavaan huipputapahtumaan.

 

Resepti kokeiltu ja hyväksi todettu Annalan huvilassa ja Hyvinvoinnin tiloissa.

Teksti: Roosa Lindholm, Hyötykasviyhdistys

Edellinen
Edellinen

Muistojen musiikkia

Seuraava
Seuraava

Alku-verkkovalmennus